anamursanayisitesi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Ana Menü

Sponsor Alanı


Saat

HAVA DURUMU

ANAMUR

Sponsor Alanı


Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 2  
»Bugün 167  
»Toplam 1160066  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.135.215.249
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Sahte Ürünler Hayatınızı Karartabilir

Sahte Ürünler Hayatınızı Karartabilir

Tarih 09 Nisan 2016, 23:29 Editör

Hemen hemen tüm küresel markaların sahtesinin yapıldığı bir ortamdayız.

                   Sahte Ürünler Hayatınızı Karartabilir
 
      Sahte ürünler ve marka hakkı konusunu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Antalya Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; “ Görünen o ki hemen her ürünün sahtesi yapılıyor, sahtecilik bir sektör haline geldi, sahte ürün pazarının başkenti de İstanbul. Tüketicilerin %60’I sahte ürün pazarından çakma  tabirli ürün satın almaktadır” dedi. 
 

Hemen hemen tüm küresel markaların sahtesinin yapıldığı bir ortamdayız. Gıda ürünlerinden ilaç sanayine, teknolojik ürünlerden giyim kuşama, sigara ve içkiden parfüme, kuyumculuk sektöründen piyangoya kadar akla gelen gelmeyen her türlü üründe maalesef sahtecilik sözkonusu.  

Sahteciler en yaygın şekilde markaların logoları ile oynayarak ve isimlerinde bir-iki harf değişikliği yaparak taklit ediyorlar. Puma yerine "Pmua, Fuma, Pama, Punh, Fuma", Prada yerine "Paradi", Adidas yerine "adibos, adidos, adisas, odidos.. gibi.

Üretilen çakma ürünleri sosyete pazarlarında, küçük mağazalarda, işportada ve internette bulmak mümkün. Sahteciler en yaygın şekilde çakma ürünleri "orijinal" diye internette satıyorlar.

Çin, dünyadaki herşeyin sahtesini yapmakta ustalaşmış durumda. Gümrüklerde ele geçirilen ürünlerde Çin başı çekiyor. Türkiye ise ikinci sırada geliyor.

 

SAHTE ÜRÜNÜ GERÇEĞİNDEN AYIRMANIN EN TEMEL KURALI FİYATI!!

 

Peki Tüketiciler sahte ürünle karşılaştıklarında ne yapmalılar? Tabii ki tüketiciler ürünlerini güvenle almanın yollarını her seferinde hatırlamalı ve 6502 sayılı Tüketici Kanununa göre hareket etmeliler; fatura almalılar, garanti yönetmeliğine uygun ürünleri seçmeliler, hiçbir gerekçe göstermeden 14 günde cayma hakkını kullanmalılar, ürün veya hizmet satın almadan önce satıcı firmanın ticari unvanı ile özellikle iletişim bilgilerini bulmalı ve gerçekten böyle bir firmanın olup olmadığını araştırmalılar, kredi kartı bilgilerini sanal ortamda paylaşılmak yerine imkan varsa kapıda ödeme suretiyle sipariş vermeli, teslim anında paketi açıp, ürün de görülerek ödeme yapılmalı ve beğenilmedilerse teslim alınmamalılar. İtirazlarını ise yazılı yapmaları gerekmekte olup, yasal sınırlar içindeki miktarları dikkate alarak ‘Tüketici Hakem Heyetleri’ yada ‘Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmalılar!

Yapılan sahtecilik ve taklitçilik işlemlerinin ayrıca marka hakkının korunması ve marka hakkına tecavüz olarak mevzuatımızda yer aldığı; cezai ve tazminat hükümlerini içerdiği ve şikâyete bağlı olarak soruşturmasının yapıldığı da dikkate alınmalıdır. Tüketicilerin bu konuda bilinçli davranarak hareket etmeleri de sahteciler açısından caydırıcı olacaktır.

Ali KÖRÜKÇÜ

Genel Başkan

Bu haber 2310 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

EL EMEĞİ ÜRÜNLERİ PAZARI FAALİYETE GEÇTİ

EL EMEĞİ ÜRÜNLERİ PAZARI FAALİYETE GEÇTİ Şehit Şükrü Ünlü Pazar Yerinde halka açılan, vatandaşların özellikle öğle saatlerinde rağbet gösterdiği El Emeği Ür...

Sektörel Güven Endeksleri Açıklandı

Sektörel Güven Endeksleri Açıklandı TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; sektörel güven endeksleri, mayıs ayı oranları değerlendir...

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı


Mayıs - 2014 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi